Bolza Marietta gr.
Bolza Marietta gr.

2024. február 24. Szombat

Bolza Marietta gr.

festőművész, grafikus

Névváltozatok

Zichy Domokosné, gr.

Születési adatok

1911. december 15.

Budapest

Halálozási adatok

1996. július 5.

Budapest


Család

Dédapja: Podmaniczky János politikus, főrend. Nagyapja: gr. Vigyázó Sándor politikus, főrend. Sz: gr. Bolza Pál (1861–1947), politikus, főrend, a Szarvasi Arborétum létrehozója, Vigyázó Jozefine.

Iskola

Képzőművészeti főiskolára nem járt, Balló Ede, Diósy Antal és Pécsi Pilch Dezső magántanítványa volt.

Életút

Már tizenhét éves korában kiállított (első munkáit a bp.-i Műcsarnokban mutatta be, 1928-ban), majd Bécsben telepedett le (1928–1938), ahol gyakran részt vett a helyi Sezession tárlatain. Hazatérése után Budapesten alkotott (1938-tól). A II. vh. után arisztokrata származása miatt kilakoltatták, később hatévi börtönre ítélték (1961; az általános amnesztiával szabadult: 1963). Az 1970-es években újra bekapcsolódott a művészeti életbe, Magyarországon és külföldön is rendszeresen részt vett egyéni és csoportos tárlatokon. Finom hangulatú, realista személetű akvarelleket és olajképeket festett, amelyeknek témái a természet motívumai portrészerű hűséggel. Gyakran örökített meg kolostorokat, várakat, templombelsőket is.

Emlékezet

A család tulajdonában volt a Vangel- és Bolza-telep (1990-től hivatalosan is Rákoscsaba-Újtelep). A városrész utolsó földbirtokosa Bolza Marietta volt, aki a birtokot házhelyekké parcellázta és eladta. Az apja által létrehozott Szarvasi Arborétumban már életében állandó tárlata nyílt (1985-től). A család tagjai a szarvasi r. k. ótemetőben lévő Bolza-mauzóleumban nyugszanak.

Kiállítások

F. kiállításai: egyéni: Medikus KISZ Klub (Budapest, 1975)
Galerie der Kernst (Basel, 1976)
Bad Ragaz (Svájc, 1977)
Tessedik Sámuel Múzeum (Szarvas, 1984)
Kertészeti Egyetem (Budapest, 1984)
József Attila Művelődési Központ (Budapest, 1988)
Borkombinát (Eger, 1988 és 1990)
Átrium Hyatt Szálloda (Budapest, 1991)
Apáczai Nevelési Központ Könyvtára (Pécs, 1993).

Irodalom

Irod.: Fedor Ágnes: „Akár a nagyapám házában” (Nők Lapja, 1976. febr. 7.)
Pécsi Ilona: Hazatalált… Látogatóban B. M.-nál. (Hevesi Szemle, 1985)
Pogány Ö. Gábor: Vissza a természethez. (Hevesi Szemle 1985)
Kárpáti Tamás: Grófnő ecsettel, rabruhában. (Új Magyar Hírek, 1992. 7.)
Sipos András: Beszélgetés B. M.-val. (Szarvasi Krónika, 1992)
Nádor Tamás: Színek és szavak. (Új Dunántúli Napló, 1993. ápr. 30.)
B. M. (Magyar Nemzet, 1996. júl. 16.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője