Bató József
Bató József

2024. február 24. Szombat

Bató József

festőművész, grafikus, díszlettervező

Névváltozatok

Bató Josef 

Születési adatok

1888. október 15.

Budapest

Halálozási adatok

1966. május 21.

London


Iskola

Az Országos Magyar Iparművészeti Iskolában kezdte (1904–1905), majd Nagybányán folytatta művészeti tanulmányait (1906), Párizsban Georges Desvallièrs és Henri Matisse tanítványa (1907–1909). A Képzőművészeti Főiskolán Olgyai Viktor növendékeként végzett (1912).

Életút

Az I. vh. alatt hadirajzoló, az összeomlás után Berlinben telepedett le, ahol több freskómegrendelést teljesített középületekben, s a Studien-Ateliers Für Malerei und Plastik magániskolájának tanára (1928-tól). Londonban dolgozott (1936-tól).

Művészi pályafutásának kezdetén impresszionista stílusban festett, később, a freskómegbízások időszakában, neoklasszicista szemléletre váltott. Az újfajta csataképfestés úttörője. Csataképein nagy eseményeket és kis epizódokat egyaránt megörökített. A hegyen-völgyön átkígyózó hadseregóriást, a srapnelek közt elnyomuló gyalogságot, az oroszoktól felgyújtott falvak előtt sötét árnyék gyanánt vonuló csapatot, a záporesőben, pocsolyában, útszélen felejtett halottakat, a lovas őrjárat közé csapó gránát hatását, a győzelmes szuronyrohamot, a golyójárta erdő rejtelmeit. Képei nem a köznapi profán érdeklődés kielégítésére szolgáló kicsinyes ábrázolások, hanem a sokatmondó jelenségek iránt fogékony művészlélek értelmes reakciói. Festészete és grafikusi tevékenysége mellett színházi díszletet és plakátot is tervezett.

Kiállítások

F. kiállításai: gyűjteményes: Ernst Múzeum (Bp., 1923)
csoportos: Műcsarnok (Bp., 1911)
Sajtóhadiszállás kiállítás. Nemzeti Szalon (Bp., 1916)
Műcsarnok (Bp., 1918)
Hadiképkiállítás. Műcsarnok (Bp., 1917)
Magyar festők és szobrászok tárlata. (Berlin, 1926)
UME kiállítása. Hagenbund. (Bécs, 1928).

Főbb művei

F. m.: grafikai albumai: Im Krieg gegen Russland. 1914–1915. 23 Originalradierungen. 23 eredeti rézkarc kiadói karton mappában. (Wien, 1916)
Koronázási album. Többekkel. (Az Érdekes Ujság albuma, 1917)
Defiant City. (London, 1942).

Irodalom

Irod.: Felvinczi Takács Zoltán: B. J. csataképei. (Nyugat, 1915)
Hajós, M.: Wandgemälde von József Bató. (Forum, 1932)
Patai Edit: Műteremlátogatás Berlinben. (Múlt és Jövő, 1935)
Londonban élő magyar művészek kiállítása. (Magyarország, 1938. jún. 15.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője