Balázs Júlia
Balázs Júlia

2022. október 3. Hétfő

Balázs Júlia

csillagász

Névváltozatok

Detre Lászlóné 

Születési adatok

1907. február 2.

Budapest

Halálozási adatok

1990. május 11.

Budapest


Család

Sz: Pingitzer Ilona. Apja a Szépművészeti Múzeum gazdasági hivatalának igazgatója volt. F: Detre László (1906–1974) csillagász, az MTA tagja. Fia: Detre Szabolcs (1947–), Detre Zsolt (1947–) vitorlázók, olimpia 3. helyezettek (1980: repülő hollandi); Detre Csaba (1941–) geológus, paleontológus; leánya: Detre Villő (1943–) belsőépítész, Ybl Miklós-díjas.

Iskola

A bp.-i Mária Terézia Leánygimnáziumban éretts. (1925), a Pázmány Péter Tudományegyetemen bölcsészdoktori okl. szerzett (1930), a fizikai (csillagászati) tudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1972).

Életút

Schmid Rezső molekula-spektroszkópiai laboratóriumának díjtalan gyakornoka (1930–1933), a Csillagvizsgáló Intézet, ill. az MTA Csillagászati Intézete ÁDOB-gyakornoka (1933–1938), tud. munkatársa (1938–1965), tud. főmunkatársa (1965–1978?). Előadássorozatot tartott Kínában (1963).

Az első magyar csillagásznő. Detre Lászlóval a magyarországi változócsillagkutató-iskola megalapítója és világhírű képviselője. A világon elsőként sikerült elegendő megfigyelési anyagot (több mint százezer felvételt) összegyűjtenie ahhoz, hogy az ún. RR Lyrae-csillagok pulzációváltozásainak okait tisztázni lehessen. Feldolgozta az M56 gömbhalmaz RR Lyrae-csillagait periódusváltozás szempontjából (1938-tól). A bambergi változócsillag-konferencián beterjesztette az RR Lyrae változócsillag periódusváltozásainak elméletét (Balázs Júlia-féle elmélet, 1959): a csillagok mágneses pólusainál periodikus kitörések következnek be, s ahol a forgástengely különbözik a mágneses tengelytől, a forgásidő modulálja a fényességváltozást. Igazolta Detre László megállapításait, amely szerint a változócsillagok periódusváltozásai nem monoton fejlődést mutatnak, hanem sztochasztikus jellegűek.

Elismertség

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) Változócsillag Bizottságának tagja (1955-től). Az Astronomische Gesellschaft tagja.

Főbb művei

F. m.: A NO és CO molekula sávjainak Zeemann-efektusa. (Bp., 1935)
Über den Lichtwechsel und die Periode von RR Leonis. (Astronomische Nachtrichten, 1936)
Untersuchungen über die Perioden und Lichtkurven-änderungen von kurzperiodischen d [deltha] Cephei-Sternen. 1–9. (Budapester Mitteilungen 1938–1952)
Der photometrische Doppelsternsystem WY Tauri. Detre Lászlóval. (Bp., 1940)
Szoros kettőscsillagok. (Csillagászati Lapok, 1942)
Mit tudunk az üstökösökről? (Bp., 1954)
Über den mehrfachperiodischen Lichtwechsel von RR Lyrae und RW Draconis. Detre Lászlóval. (Bamberg, 1961)
Work on RR Lyrae-Variables at Budapest Observatory. (Acta Astronomica Sinica, 1961)
Analyse des mehrfach periodischen Lichtwechsels von RR Lyrae und RW Draconis. (Bamberg, 1962)
Az RR Lyrae-csillagok. (Fizikai Szemle, 1964).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője